Grovbrød
2 stk store brød
2 store lækre grovbrød med Blandede kerner, rugmel og kartofler.
De kogte kartofler giver brødet en ekstra lang holdbarhed, så brødet kan spises det meste af ugen.
Tilsæt evt 5 g maltmel mørk til opskriften, hvis du ønsker en mørkere krumme.
Grovbrød
Tid i alt: 4 timer
Arbejdstid: 30 minutter
Holdbarhed: 5 dage
Kan fryses: Ja
Ingredienser
Fremgangsmåde
150 g Blandede kerner
300 g vand 1.
400 g vand 2.
800 g hvedemel 12 % proteinindhold
150 g rugmel
25 g Frost
30 g Gluten
50 Hvedesur
250 g kogte kartofler (kolde)
50 g Gær
22 g salt
Sæt Blandede kerner og vand 1. i blød i minimum i 30 minutter.
Rør Hvedesur, gluten og frost i meltyperne og bland det sammen med et piskeris.
Tilsæt vand 2. og de kolde kogte kartofler, og ælt det sammen i røremaskinen indtil alt melet er optaget, Ca 5 minutter.
Stop maskinen og lad dejen stå i 30-45 minutter og samle sig.
Denne proces hedder Autolyse, den starter dannelsen af gluten i melet, så der skal æltes kortere tid for at danne dette gluten og selv røremaskiner der ikke ælter så godt vil kunne ælte bedre med denne proces + dejen bliver ikke så let varm som den gør hvis der skal æltes i meget længere tid.
Tilsæt gær og ælt i 5 minutter ved hurtig hastighed, tilsæt salt og ælt igen i 5 minutter yderligt.
Dejen i en smurt Dejkasse, Plastik over og står i ca. 45 minutter.
Mel over og vend dejen ud på bordet. Del dejen i 2 stk.
Hvert stykke trykkes let og rulles sammen, så det giver et aflangt brød.
2 stk på et stykke bagepapir og hæver på Pizza og Brødspartel i Bordstikket med Bagetelt om uden damp under teltet i ca 30 minutter.
Tænd ovnen på 250 grader med DAMP og Bagestål i minimum 30 min inden bagning med over og -undervarme.
Snit begge brød med 5-6 aflange snit med en Snittekniv eller Dejsnitter.
Bag 5 minutter ved 250 grader, og 30 minutter ved 200 grader. Sæt ovnlågen på klem i 5 sec. og luk damp ud 3-4 gange den sidste 1/3 af bagetiden.
Køl brødene af på en rist eller Netplade så den ikke fugter i bunden.