Klidhveder
Klidhveder er en mere fiberholdig, lidt tungere udgave af de hveder, vi forbinder med Store Bededag - men som egentlig fortjener at blive nydt mere end blot den ene dag om året.
Selve kliddelen kan laves på to forskellige måder:
1) En fermenteret, som skal stå 3 dage, inden den er klar.
2) En hurtigere, hvor der bruges Hvedesur i stedet for fermenteringen.
Mere info: Tryk på vare med FED skrift i opskriften.
Klidhveder
20 stk.
Tid i alt: 4,2 timer
(+ evt 3 dage)
Arbejdstid: 35 minutter
Holdbarhed: 3 dage
Kan fryses: Ja
Ingredienser
Fremgangsmåde
100 g Hvedeklid eller Speltklid
400 g vand
8 g salt
2 g Surdej (rug kan undlades)
Salt og surdej opløses i vandet, tilsæt klid. Står i 3 dage ved 18-20 grader
Eller
100 g Hvedeklid eller Speltklid
400 g vand
8 g salt
50 g Hvedesur
Det hele blandes og står i blød i 2 timer
200 g vand
25 g Frost
1100 g hvedemel 10% protein
75 g gær
12 g salt
100 g sukker
2 æg
3 g kardemomme
200 g smør (tilsættes efter 8 minutter af æltetiden)
Æltes med dejkrog først langsomt og gradvis hurtigere i alt i 15 minutter.
Dejtemperatur 27-28 ° C.
Dejen lægges i smurt Dejkasse og hæver i 30 minutter.
Foldes sammen 4 gange og hæver igen i 20 minutter.
Deles i 20 stk og virkes runde op, 20 stk i en bradepande med bagepapir.
Pensles med æggestrygelse. Hæver igen i 45 minutter i Bordstik med Bagetelt over og kogende vand under teltet,
-eller med Overdækningsplastik over.
Bages uden damp i 25 min. ved 190 grader med over- og undervarme.