Fuldkorns-ciabattabrød og -boller
Igen et italienskinspireret brød. -Nu med fuldkornsmel, kerner og reven gulerod.
Da dejen hæver og modner på køl i 4 døgn, kræver det lidt planlægning rent tidsmæssigt. På den anden side er det ikke afgørende, om der går 20 eller 26 timer de to gange, dejen er på køl.
Mere info: Tryk på vare med FED skrift i opskriften.
Fuldkorns-ciabattabrød og -boller
2 brød og 8 boller
Tid i alt: 5,3 timer
Plus 4 døgn på køl
Arbejdstid: 90 minutter
Holdbarhed: 2 dage
Kan fryses: Ja
Ingredienser
Fremgangsmåde
750 g Speltfuldkornsmel
Sigtes i gennem en fin sigte
Kliddelen
150 g Blandede kerner
100 g reven gulerod
700 g vand
Det sigtede mel
300 g vand ca. 20°C.
75 g Gluten
25 g Frost
6 g tørgær
21 g salt
150 g vand som tilsættes sidst i æltetiden
Du begynder med at sigte fuldkornsmelet i en fin sigte, så du har kliddelen for sig og melet for sig. Sæt melet til side.
Kliddelen, de blandede kerner, gulerod og vand koges op, koger i 3 minutter og køles ned.
Den afkølede grød og de øvrige ingrediensen æltes med dejkrog ved mellem hastighed i 6 minutter og hurtigt 6 minutter.
Tilsæt det sidste vand og rør det i langsomt og 1 minut hurtigt til sidst.
Dejtemperatur 25-26° C.
Dejen lægges i en smurt Dejkasse, kassen i en Pizza- og hævepose og på køl.
Efter 24 timer foldes dejen i kassen helt over 4 gange, fra nord, syd, øst og vest.
Drys Hård durum på både bund og toppen af dejen.
Dejen står nu i køleskabet i yderligere 20-24 timer inden brug.
Vend dejen ud og skær 1/6 del af dejens ender af i begge sider.
Det store stykke deles nu på midten, og det giver 2 stk. Hvert brød snittes på langs med Snittekniv ca 1 cm dybt.
Ende stykkerne deles nu i 2 x 4 stykker, som sættes i smurte Miniforme.
Brød og boller hæves i Bordstik med Bagetelt over i ca. 3 timer.
Tænd ovnen med DAMP og Bagestål mindst 40 minutter inden bagning.
Boller bages uden damp i 14-16 minutter ved 230°C over- og undervarme på bageplade.
Brødene Bages på Bagestål med damp og varmluft ved 200°C i 35 minutter. Åben ovnlågen i 5 sek. efter 1, 5, 15, 25 og 30 minutters bagning.